Workshops in nederland

HooYoga in Nederland

Een paar keer per jaar kom ik naar Nederland om een workshop te geven. Deze vinden doorgaans plaats in Almere Haven in de gemeenschappelijke ruimte van de woongemeenschap ‘De Hoekwierde’. De workshops zijn altijd toegangkelijk voor zowel ervaren als onervaren yoga beoefenaars.

 

Hieronder een aantal voorbeelden van thema’s die voorbij gekomen zijn:

Meld je aan voor de nieuwsbrief als je op de hoogte gehouden wilt worden over opkomende workshops. Je kunt me ook uitnodigen om een workshop bij jou in de buurt te geven. In overleg kiezen we een thema. Het minimaal aantal deelnemers is 6 personen.

De kunst van het ont-spannen

De yoga van de ontspanning is een reis naar binnen om bewust de spanning op te zoeken, er als het ware ons licht op te laten schijnen en de ruimte van de spanning te betreden met ons bewustzijn. De ruimte waar de spanning huist blijkt dezelfde ruimte te zijn als die van de ontspanning. Door ons met de ruimte zelf te verbinden kan spanning op een natuurlijke manier overgaan in ontspanning.

Tijdens deze workshop richten we ons ook op de diepe psoas of, in goed Nederlands, de grote lendespier; ook wel de spier van de ziel genoemd. Het is evolutionair gezien één van onze belangrijkste spieren, zou er opeens een beer voor je neus staan dan zorgt hij er voor dat je of weg kunt rennen of aan kunt vallen. Tegenwoordig weten we dat de psoas op dezelfde manier reageert bij zogenaamde mentale of emotionele  beren op de weg. Ben je gestrest, dan trekt de psaos zich automatisch samen om snel over te kunnen gaan tot actie. Is de psoas voortdurend gespannen dan raakt hij zijn souplesse kwijt, wordt hij steeds korter en kunnen er klachten ontstaan in de onderrug, de knieën,  heupen, het middenrif en zelfs de blaas. Hoe kunnen we de psoas weer meer ontspannen?

Foto: oefening ter kennismaking met de psoas

De rol van ons fascia: ‘’Our issues are in the tissues’’

Als we ons realiseren dat ons lichaam in en uit vocht is ontstaan, en nog steeds voornamelijk uit vocht bestaat, gaan we als vanzelf meer ritmisch en non-linear bewegen.

Ik ga samen met jullie onderzoeken waar we spanning en ‘stolling’ in ons lichaam ervaren en hoe we door zachte yoga, somatisch bewegen, meditatie en geleide visualisatie de energie weer kunnen laten gaan stromen zodat er een innerlijk gevoel van ruimte ontstaat op zowel fysiek, mentaal als energetisch nivo. Je leert over de belangrijke rol van fascia (bindweefsel), dat alles met alles in ons lichaam verbindt en meer dan 200 miljoen    gevoelszenuwen bevat. Het wordt ook wel het grootste zintuig van het lichaam genoemd en het zorgt ervoor dat we ons lichaam als een soort van elastisch geheel kunnen ervaren.

De Nervus Vagus

De “Nervus Vagus” is een belangrijke zenuw in ons lichaam die onze hersenen met onze buik en het hele gebied erom heen verbind. Als je een “buikgevoel” krijgt, als je iets “van binnenuit weet”, als je vlinders van geluk in je buik voelt, dan is deze zenuw actief. Vele mensen kennen dit gevoel als een emotie van verliefdheid, kriebels in je buik of als je helemaal vol bent van gezond zelfvertrouwen: je kan de hele wereld aan op dit moment want de nervus vagus en zelfvertrouwen resoneren met elkaar. Als je dit gevoel hebt, is jouw nervus vagus ontwaakt. Hij laat je als het ware “denken met je buik”. We kunnen daadwerkelijk van ons tweede brein spreken als we het over ons “buikgevoel” hebben: de nervus vagus koppelt ons denkende brein in ons hoofd met ons voelende brein in onze buik.

Tijdens deze workshop richten we onze aandacht voor een groot deel op het gebied van onze ’hara’, onze buik als belangrijkste energiecentrum van ons lichaam en doen we fijne oefeningen die de vagus Nerve stimuleren en ons in een ontspannen, doch alerte staat van zijn brengen.

Wat was het weer een fijne workshop afgelopen Zondag in Almere! Ik ben eigenlijk niet zo'n grote yoga fan maar wat Lisan met ons deelt is zoveel meer dan het doen van yoga houdingen. De bewegingen zijn voor mij interessanter, plezieriger en hebben een groot effect op mijn welbevinden. Het is een herontdekking van mijn voelende lichaam op een geheel nieuwe wijze, althans voor mij. De uiteindelijke ontspanning en het diepe gevoel van welzijn echoot nog na... Dank je wel, Lisan!

Simone van der Zande

De workshops van Lisan zijn voor mij steeds een feestje, zowel voor mijn lichaam als voor mijn geest. Het rustige tempo ervaar ik als erg prettig. Oefeningen worden helder uitgelegd en toegelicht. Dit maakt me steeds meer bewust van het subtiele functioneren van mijn lichaam dat naarmate mijn leeftijd stijgt toch jong aanvoelt en me graag van dienst is. Het is heerlijk om vanuit zachtheid en van 'binnen naar buiten' te bewegen en mijn lichaam op deze manier te eren.

Monique de Jong

Yoga bij Lisan heeft altijd een diepere laag en een unieke dimensie. Ze neemt je mee in het voelen van het lichaam voorbij spieren, botten naar de intelligente laag van de fascia (bindweefsel) en emoties. In de workshop "voelend aanwezig zijn" heb ik heel veel geleerd over de fascinerende fascia. Lisan is wat mij betreft een expert op gebied van de somatische yoga en beweging. Haar workshops zijn iedere keer een reis naar binnen.

Lisette van Offeren

Shopping Cart